Samla lån i ett större sådant för att konsolidera dina skulder

Samla lån i ett större sådant för att konsolidera dina skulder

17 januari, 2023 Av av Camilla Holm

Att samla lån genom att baka ihop dessa i ett större sådant är ett populärt sätt att konsolidera skuld. Detta är en metod som såväl hushåll som företag använder sig av för att göra skulden lite mer hanterbar. Som alltid är dock tajmingen väldigt viktig när du överväger att göra detta. Läs vidare så tipsar vi dig om vad du bör tänka på!

3 tillfällen då det kan vara en bra idé att samla lån på detta sätt

Det finns flera tillfällen då det kan vara en god idé att samla lån. Så är till exempel fallet om du:

  • Har flera skulder med hög ränta. Ett av de bästa tillfällena att samla lån i ett hopbakslån är då du har flera skulder med hög ränta som du kämpar för att kunna betala. Kanske har du flera olika skulder kopplade till kreditkort där räntorna är höga? Om så är fallet kan du överväga att baka ihop dessa i ett större lån med en lägre ränta. Genom att göra detta kan du spara pengar på räntan och samtidigt enklare kunna hantera din skuld.
  • Vill sänka dina månatliga lånekostnader. Ett annat bra tillfälle att göra detta är om du har ekonomiska svårigheter som gör att du knappt kan betala dina nuvarande skulder. Genom att baka ihop skulderna i ett större lån kan du då sänka dina månatliga lånekostnader. På så vis blir det enklare för dig att fortsätta betala av på dina skulder.
  • Har en hög kreditvärdighet och en stabil inkomst. Det kan också vara ett bra tillfälle att göra detta om du har en hög kreditvärdighet och en stabil inkomst. Långivare kommer nämligen titta på din kreditvärdighet och din inkomst när de avgör din förmåga att betala tillbaka ett lån. Så om du ligger högt i detta hänseende kommer de anse att risken med att låna ut pengar till dig är lägre. Därmed har du större möjlighet att få låna pengar och att kunna konsolidera din skuldsättning.

Du bör däremot förmodligen inte överväga att konsolidera dina skulder om du befinner dig mitt i en ekonomisk kris. Detsamma gäller också om du har svårt att betala dina månatliga lånekostnader. I slutändan kan det hela bli än värre om du inte klarar av att betala tillbaka det nya lånet.