Bygga attefallshus – så mycket kostar det

20 april, 2022 Av av webmaster

Sugen på ett attefallshus? Då funderar du säkert på vad det kan komma att kosta och det enkla svaret är att det inte finns något enkelt svar. Priset kan helt enkelt skilja sig, bland annat beroende på hur huset byggs, vad det ska användas till och hur det ska se ut. Läs mer om kostnader och annat bra att veta här.

Nyckelfärdigt attefallshus, byggsats eller bygga själv?

En av dom saker som påverkar priset för ett attefallshus mest är hur det byggs. Genom att välja ett nyckelfärdigt hus ingår i regel det mesta – från enklare markarbeten till uppförande av huset. Den som köper ett nyckelfärdigt attefallshus kan flytta in så snart det är färdigt och priserna för hela kalaset anges i förväg. Detta är dock det dyraste alternativet och priset för en enklare modell kan ligga uppemot ca 700 000.

En byggsats av enklare modell kan köpas från ca 25 000 kr och uppåt men då tillkommer andra kostnader för till exempel markarbeten, eventuella hantverkare, dragning av el och vatten och så vidare.

Ett tredje alternativ är att bygga helt på egen hand, ett så kallat lösvirkeshus, och här finns möjlighet att köpa billigt byggnadsmaterial, kanske till och med begagnat, men å andra sidan är det i stället svårt att uppskatta ett slutpris i förväg.

Vatten, avlopp och el

Om ett nyckelfärdigt attefallshus väljs ingår som sagt allt men för andra alternativ är det viktigt att tänka på kostnader för dragning av el avlopp och vatten – om nu det ska finnas. Ska huset användas som fritidshus eller permanentbostad är det dock ett krav. Ska det däremot användas som till exempel gästhus eller förråd är det kanske inte nödvändigt med avlopp och vatten.

Hantverkare

Den som väljer en byggsats eller att bygga med lösvirke bör också fundera på om det kan komma att behövas hjälp från olika typer av hantverkare. För eldragningar måste alltid en behörig elektriker anlitas och detsamma rekommenderas för arbeten som har med vatten och VVS att göra.

Det finns alltså en hel del saker som avgör priset för ett attefallshus, som kort och gott kan komma att kosta alltifrån ett par tusen till upp över en miljon .För att kunna göra en ungefärlig budget finns några viktiga saker att bestämma i förväg:

  • Husets storlek
  • Utformning och användningsområde