Byte av mobiloperatör

20 december, 2021 Av av webmaster

Idag finns det en mängd olika aktörer inom mobila abonnemang på svenska marknaden. Det är också lättare än någonsin att byta leverantör. Det kan skilja sig åt prismässigt beroende på vilken mobiloperatör man är ute efter. Därför kan det vara bra att ha koll på vilka abonnemang som kan gynna ens behov och få ett bra pris samtidigt. Det kan finnas andra anledningar till varför man vill byta operatör, det kan vara för att få tillgång till bättre täckning och erbjudas högre surfpott till ett bättre pris.

Eftersom de olika operatörerna använder sig av olika mobilnät är täckningen bland det viktigaste att undersöka innan man väljer en ny operatör. Därav bör man undersöka de olika täckningskartorna som alla finns tillgängliga respektive hemsidor. Eftersom man vill kunna surfa på andra stället än sitt egna hem är det bra att hitta en mobiloperatör som kan leverera god täckning i de områden man rör sig mest. Har man även tillgång till sommarstuga och fjällstuga kan man behöva undersöka hur bra nätverk operatören kan erbjuda där med. Genom bra täckning behöver man inte oroa sig för att inte kunna vara uppkopplad vid tillfällen då man reser och förflyttar sig mellan norr och söder, kust eller inland. Efter täckning ser de flesta över hur stor surfmängd som behöver. Genom att se över vilka mobilvanor man har kan man få ett hum om hur mycket som behövs.

Byt inom samma operatör – eller till en ny

Vill man byta abonnemang inom samma operatör kan man enkelt kontakta sin leverantör via kundtjänst så hjälper de till att byta till det nya abonnemanget. Har man dock en bindningstid hos sin operatör finns det risk för att operatören endast tillåter ett byte till ett större abonnemang.

Vill man istället byta till en helt ny operatör och behålla sitt befintliga mobilnummer behöver man gå in på den nya operatörens hemsida för att beställa ett nytt abonnemang. Genom att fylla i ditt gamla mobilnummer så flyttar den nya operatören över det till det nya abonnemanget. Det enda som krävs är att det gamla och nya abonnemanget står på samma personnummer samt att det inte finns någon bindningstid kvar från det gamla abonnemanget. Om man istället vill helt byta operatör och nummer behöver man själv säga upp det gamla abonnemanget.

Att tänka på kring byte av operatör

  • Man har alltid rätt att behålla sitt gamla nummer när man byter abonnemang
  • Att flytta sitt nummer till en ny operatör tar max en vecka
  • Man kan också välja att flytta numret längre fram
  • Man behöver inte säga upp sitt gamla abonnemang om man byter operatör och behåller samma nummer
  • Man kan byta abonnemang trots uppsägningstid men det kan innebära en extra månadsbetalning