Kamerabevakning – vad utmärker de bästa kamerorna?

19 juni, 2021 Av av webmaster

Kamerabevakning av hemmet har blivit allt vanligare på senare år. Det finns en rad modeller på marknaden med olika egenskaper och funktioner. Om du funderar på att köpa en kamera till hemmet finns det ett par saker som är bra att jämföra och leta efter.

Upplösning och bildkvalitet

Att kameran har god bildkvalitet är viktigt. Om det inte går att identifiera personer eller utläsa registreringsskyltar, mister din kamerabevakning en betydande del av sitt syfte. Hur god bildkvaliteten upplevs påverkas till stor del av upplösningen – men det finns fler faktorer än så som spelar in.

Viktigt för kamerabevakning överlag, och kanske i synnerhet på våra breddgrader (där det är mörkt stora delar av året) är att kameran har gott mörkerseende. Förmågan att filma med kvalitet i mörker kan variera ganska kraftigt mellan olika modeller, så det här är något som det lönar sig att jämföra.

Vad gäller upplösning är det vanligt att se kameror som filmar i 1080p. Det här är ofta tillräckligt, men ska du övervaka på ett relativt långt avstånd kan bättre upplösning krävas, så att du kan zooma in på personer och skyltar och fortfarande se i detalj.

God uppkoppling viktigt vid kamerabevakning

Med god uppkoppling kan du snabbt öppna kameravyn från mobilen och se vad som händer i området du bevakar. Optimalt är om du kan se vad som sker – i realtid – utan större fördröjning eller ”hackig” bild.

Typer av uppkopplingar

Det här har dock inte enbart med kameran att göra. Det handlar snarare till stor del vilken typ av uppkoppling du väljer (wi-fi, mobilnät, nätverkskabel, PoE?) och dina förutsättningar att optimera för respektive typ av uppkoppling. Väljer du en kamera med nätverkskabel kan du räkna med att det är stabilt, men också att det inte blir lika stilrent med kablar som behöver dras till platsen. Väljer du en med wi-fi är det viktigt med placeringen av kameran, alternativt sätta ut en signalförstärkare som gör att kameran får god åtkomst till nätverket.

Användarvänlighet

Idag är kamerabevakning enkelt – och så bör det vara. Vissa kameror är dock mer användarvänliga än andra. Jämför till exempel följande:

  • Hur är appen? Är den enkel att navigera i?
  • Är det lätt att installera?
  • Är det smidigt att göra ändringar, till exempel vad gäller zonerna som är inställda för din kamerabevakning?